Ion Eclectic Courtyard

January 2, 2020

Recently the
MDI team won a 1st place ASID award for our Ion Eclectic project, and today
we’re showing you the office, the beautiful courtyard, porch, and the fun media
room.

For this project, our client asked us to create an eclectic oasis of a home that showed her personality through bespoke furniture, custom window treatments, and a dazzling art collection. The overall design of the home reflects the homeowner’s love of color, pattern, and the unexpected.

Office

The shining moment in the office is the floor to ceiling grass cloth watercolor wallpaper on the rear wall. This wallpaper requires lofty ceilings for the full effect, and the architecture of the home provided precisely that. The sputnik style light fixture adds extra eclectic drama. The credenza offers stylish yet functional storage for this working office.

Media Room

Our client
wanted to go all-out in the media room to create a lively, inviting space that
surprised guests. The bold teal paint creates a cocoon-like space that welcomes
and envelopes. The textural shag rug is an unexpected and cozy element.

The leather
sectional is layered with cozy throw pillows while the bold wall color provides
the perfect backdrop for the unexpected bottle top artwork. The custom tufted
ottoman is upholstered in a bright marbleized print fabric.

We blended
form and function with the heavy velvet drapery panels that both add elegance,
sumptuousness, and practicality with their light and noise blocking properties.
The velvet is repeated on perching chairs in the seating arrangement.

Courtyard & Porch

The rear courtyard extends from the screened porch and features a small saltwater pool complete with waterfall. Chaise lounge chairs provide a perfect spot to perch. We sourced the eclectic, quirky hand chair to add a bit of personality to the pool area.

On the front
porch, texture and warmth are introduced in the overscale weave of the wicker
chairs. Turned faux wood side tables are made of concrete, so they withstand
any weather.

The screened
porch at the rear of the house provides ample space for indoor-outdoor
entertaining. To optimize use, we included a round concrete dining table, with
an unexpected faux bois base, as well as a twin-sized bed swing. The kitchen,
living room, and master bedroom all have direct access, so it becomes a hub of
the home during temperate months.

To see all of the photos of
this home, and more, check out our portfolio page.