MDI Wins ASID Award for Kiawah Home

October 3, 2019

Recently MDI won the 2nd place ASID Award for a project we can’t wait for you to see it.

The clients have had a vacation home in the Carolinas for many years but wanted to upgrade to a house that suited the needs of their family, which now includes adult children and their spouses. This 5,500 sq. ft. new construction home provides plenty of living spaces for large gatherings plus more intimate, private spaces for both the homeowners and their adult children and other guests.

Today we’re giving you a tour of the ASID award-winning home’s main living areas, but stay tuned for more tours through the guesthouse, the award-winning master bathroom, the award-wining dining room and bar, and the hardworking areas of the home including the laundry, spa, gym, and guest rooms.

Living Room

In the living room, we created a modern, streamlined look with floating shelves for art and accessories. The large-scale art (a commissioned painting by one of the client’s favorite artists) hides the television. Since this is not the main television viewing space, we wanted the TVto be concealed until in use. A local craftsman handcrafted the limestone fireplace surround. The furniture layout creates maximizes seating in the living room and ensures that every seat is a preferred seat. The family enjoys board games and puzzles at the game table, which can also serve as overflow seating from the adjacent dining room.

Kitchen

The client
wanted to be sure there was enough room for multiple cooks in the kitchen. The
island holds a prep sink and as space for a few guests to gather on counter
stools. We added warmth and character with clad wood beams as well as the
contrasting finish of the island cabinetry. The new rough-hewn wood was stained
to mimic reclaimed barn wood. We repeated the dark finish of the windows in the
glass lanterns over the island.

One of the
coziest corners of the house is this built-in banquette. The custom pillows add
softness and color to the space. The client fell in love with the antique
nickel pedestal base, and a local woodworker created a custom wood top and
finished it to match the island cabinets. The reclaimed wood barn door provides
access to the pantry and was the inspiration for the faux reclaimed beams on
the ceiling.

Porch

Directly off
the kitchen, the large screen porch includes an outdoor kitchen with driftwood
look composite cabinetry to withstand the salt air. One of the husband’s
favorite features is the beer tap conveniently located near the grill. On the
other side of the screen porch, the sectional seating area with its impressive
brick fireplace invites guests to gather.

Powder Room

The powder
room features a custom floating vanity with wood top and vessel style stone
sink. The wall behind the vanity is tiled in a linear undulating tile. Instead
of sconce lighting at the sink, we chose blown glass pendants to add a warm
glow to the space. The tile floor is a custom design for this space. 

Master Suite

The master suite was envisioned as a retreat and includes a beautiful fireplace, comfortable leather tilt back chairs, and a silk rug. The art above the fireplace is an oil painting of the nearby Charleston Harbor by a museum-collected artist.

One of the architectural features of the space is the vertical shiplap on the walls, painted a sky blue, which at window height transitions to horizontal white shiplap covering the vaulted ceiling. This application of varying directions and colors of the paneling was chosen to create an enveloping warmth in the space and to humanize the scale of the room.

The cove
molding provides a spot for gentle uplighting to be hidden. The uplighting
casts a warm and inviting glow while highlighting the wood ceiling. Of great
importance to the clients, all the window treatments are blackout curtain
lined, and the roman shades nestle with the trim to prevent light gaps.

The
upholstered headboard features vertical channel tufting to emphasis the height
of the room and mimics the paneling on the walls. 

The euro sham
fabric was the starting point for the room’s design. Its geometric outline
motif is repeated in the accent bands of the duvet. The bedding is a mix of
bespoke pillows from our local workroom and designer linens from a trade
source. 

The master bath is one of the most beautiful spaces in this home. In fact, it won its own ASID award! Stay tuned for our next post to see more of this beautiful oasis.